Vitaminai: kas jie yra, kam jie naudojami ir klasifikacija

Vitaminai – tai organinės medžiagos, kurių organizmui reikia nedideliais kiekiais ir kurios yra būtinos organizmo funkcionavimui, nes jos reikalingos sveikai imuninei sistemai palaikyti, tinkamam medžiagų apykaitos veikimui užtikrinti ir augimui skatinti.

Dėl jų svarbos reguliuojant medžiagų apykaitos procesus, kai jų suvartojama nepakankamai arba kai organizmui trūksta tam tikrų vitaminų, gali kilti rimtas pavojus sveikatai, pavyzdžiui, regos, raumenų ar neurologinių problemų.

Kadangi organizmas negali sintetinti vitaminų, svarbu, kad jie būtų gaunami su maistu, todėl labai svarbu maitintis subalansuotai, gausiai vartojant daržoves ir įvairius baltymus.

Kam jie naudojami

Vitaminai organizme atlieka keletą funkcijų ir, nors jie nesuteikia energijos, dalyvauja pagrindiniuose organizmo funkcionavimo procesuose, todėl svarbu jų vartoti optimalų kiekį. Pagrindinės vitaminų funkcijos yra šios:

  • Skatina tinkamą raumenų funkcionavimą;
  • Skatina tinkamą odos, plaukų ir nagų augimą;
  • Užtikrinkite tinkamą nervų sistemos ir imuninės sistemos veikimą;
  • užkirsti kelią ligoms, ypač anemijai;
  • Skatinkite tinkamą augimą.

    Tinkamas vitaminų vartojimas yra būtinas tinkamam organizmo funkcionavimui ir ligų prevencijai, todėl svarbu pasitarti su mitybos specialistu, kad jis patartų, kiek ir kokių maisto produktų, kuriuose gausu vitaminų, reikėtų vartoti kasdien.

Vitaminų rūšys

Vitaminus pagal jų tirpumą riebaluose arba vandenyje galima suskirstyti į tirpius riebaluose ir tirpius vandenyje.

1.Riebaluose tirpūs vitaminai

Riebaluose tirpūs vitaminai yra stabilesni ir atsparesni oksidacijos, karščio, šviesos, rūgštingumo ir šarmingumo poveikiui, palyginti su vandenyje tirpiais vitaminais. Jų funkcijos, maisto šaltiniai ir jų trūkumo pasekmės išvardytos šioje lentelėje:

VitaminaiFunkcijosŠaltiniaiTrūkumo pasekmės
A (retinolis)Sveiko regėjimo palaikymas
Epitelio ląstelių diferenciacija
Kepenys, kiaušinio trynys, pienas, morkos, saldžiosios bulvės, moliūgai, abrikosai, melionai, špinatai ir brokoliai.Aklumas arba naktinis aklumas, gerklės dirginimas, sinusitas, pūliniai ausyse ir burnoje, vokų sausumas.
Vitaminas D (ergokalciferolis ir cholekalciferolis)Padidina kalcio absorbciją žarnyne
Skatina kaulų ląstelių gamybą
Mažina kalcio išsiskyrimą su šlapimu
Pienas, menkių kepenų aliejus, silkė, sardinės ir lašiša
Saulės šviesa (aktyvuoja vitaminą D)
Kelio varusas, kelio valgusas, kaukolės deformacijos, kūdikių tetanija, kaulų trapumas
E (tokoferolis)AntioksidantasAugaliniai aliejai, neskaldyti grūdai, žalios lapinės daržovės ir riešutai.Neišnešiotų kūdikių neurologinės problemos ir anemija
KPrisideda prie krešėjimo veiksnių susidarymo
Padeda vitaminui D sintetinti reguliuojamąjį kaulų baltymą
Brokoliai, briuseliniai kopūstai, kopūstai ir špinataiKoaguliacijos laiko pailgėjimas

2. Vandenyje tirpūs vitaminai

Vandenyje tirpūs vitaminai gali ištirpti vandenyje ir yra mažiau stabilūs nei riebaluose tirpūs vitaminai. Toliau pateiktoje lentelėje išvardyti vandenyje tirpūs vitaminai, jų maisto šaltiniai ir šių vitaminų trūkumo pasekmės:

VitaminaiFunkcijosŠaltiniaiTrūkumo pasekmės
Vitaminas C (askorbo rūgštis)Kolageno formavimasis
Antioksidantas
Geležies absorbcija
Vaisiai ir vaisių sultys, brokoliai, briuseliniai kopūstai, žalieji ir raudonieji pipirai, melionai, braškės, kiviai ir papajosKraujavimas iš gleivinių, netinkamas žaizdų gijimas, kaulų galų suminkštėjimas, dantų susilpnėjimas ir netekimas.
B1 (tiaminas)Angliavandenių ir aminorūgščių apykaitaKiauliena, pupelės, kviečių gemalai ir spirituoti grūdaiAnoreksija, svorio kritimas, raumenų silpnumas, periferinė neuropatija, širdies nepakankamumas ir Vernicko encefalopatija
B2 (riboflavina)Baltymų apykaitaPienas ir pieno produktai, kiaušiniai, mėsa (ypač kepenys) ir spirituoti grūdai.Lūpų ir burnos pažeidimai, seborėjinis dermatitas ir normochrominė normocitinė anemija
B3 (niacinas)Energijos gamyba
Riebalų rūgščių ir steroidinių hormonų sintezė
Vištienos krūtinėlė, kepenėlės, tunas, kita mėsa, žuvis ir paukštiena, neskaldyti grūdai, kava ir arbata.Simetriškas abipusis veido, kaklo, plaštakų ir pėdų dermatitas, viduriavimas ir demencija
B6 (piridoksinas)Aminorūgščių apykaitaJautiena, lašiša, vištienos krūtinėlė, neskaldyti grūdai, praturtinti grūdai, bananai ir riešutai.Burnos pažeidimai, mieguistumas, nuovargis, mikrocitinė hipochrominė anemija ir naujagimių traukuliai
B9 (folio rūgštis)Kraujo ląstelių, žarnyno ir vaisiaus audinių susidarymasKepenys, pupelės, lęšiai, kviečių gemalai, žemės riešutai, šparagai, salotos, briuseliniai kopūstai, brokoliai ir špinatai.Nuovargis, silpnumas, dusulys, širdies plakimas ir megaloblastinė anemija
B12 (cianokobalaminas)DNR ir RNR sintezė
Aminorūgščių ir riebalų rūgščių apykaita
Mielino sintezė ir palaikymas
Carne, peixe, aves, leite, queijo, ovos, levedura nutricional, leite de soja e tofu fortificados
Nuovargis, blyškumas, dusulys, širdies plakimas, megaloblastinė anemija, galūnių jutimo ir dilgčiojimo praradimas, judėjimo sutrikimai, atminties praradimas ir demencija.

Be maisto produktų, kuriuose gausu vitaminų, taip pat galite vartoti maisto papildus, kuriuose paprastai būna rekomenduojamos vitaminų ir mineralų, būtinų tinkamam organizmo funkcionavimui, paros dozės, svarbu, kad jas nurodytų mitybos specialistas.

Emilia
Emilia
Labas! Mano vardas Emilia ir man patinka padėti žmonėms atrodyti ir jaustis geriau. Aš eu pagrindinė puslapio Sveikatosvadovas.lt rašytoja ir laikau šį puslapį pastoviai atnaujintą kuriame jūs galite rasti visus reikiamus atsakymus susijusius su jūsu sveikata.

LEAVE A REPLY

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia