Vitamino D papildai ir kada jį naudoti?

Vitamino D papildai yra rekomenduojami vartoti, kai trūksta vitamino D, o tai dažniausiai pasitaiko šaltesnėse šalyse, kur mažai saulės šviesos. Vaikams, pagyvenusiems žmonėms ir tamsesnės odos žmonėms taip pat dažniau trūksta vitamino D.

Vitamino D nauda susijusi su gera kaulų ir dantų būkle, didesne raumenų jėga ir pusiausvyra, mažesne tokių ligų kaip diabetas, nutukimas ir vėžys rizika.

Vitamino D papildai parduodami vaistinėse, prekybos centruose, sveiko maisto parduotuvėse ir internete, jie gali būti kapsulėse suaugusiesiems arba lašuose vaikams, o dozė priklauso nuo asmens amžiaus.

Kada vartojami vitamino D papildai

Vitamino D papildai gali būti naudojami kai kurioms būklėms, kurios gali būti susijusios su mažu kraujyje cirkuliuojančio vitamino D kiekiu, gydyti, pvz:

  • Osteoporozė;
  • Osteomaliacija ir rachitas, dėl kurių padidėja kaulų trapumas ir deformacija;
  • Labai mažas vitamino D kiekis;
  • Mažas kalcio kiekis kraujyje dėl sumažėjusio prieskydinių liaukų hormono – paratiroidinio hormono (PTH) – kiekio;
  • Mažas fosfatų kiekis kraujyje, pavyzdžiui, esant Fanconi sindromui;
  • gydant psoriazę, kuri yra odos liga;
  • Inkstų osteodistrofija, kuri pasireiškia žmonėms, sergantiems lėtiniu inkstų nepakankamumu dėl mažos kalcio koncentracijos kraujyje.

Svarbu, kad prieš pradedant vartoti vitamino D papildų, būtų atlikti kraujo tyrimai, kad būtų žinomas šio vitamino kiekis kraujyje ir gydytojas galėtų informuoti, kokia yra, pavyzdžiui, rekomenduojama paros dozė.

Rekomenduojama vitamino D papildų dozė

Rekomenduojama papildų dozė priklauso nuo asmens amžiaus, papildų vartojimo tikslo ir vitamino D kiekio, nustatyto atlikus tyrimą, ir gali svyruoti nuo 1000 TV iki 50000 TV.

Paprastai gydytojas arba mitybos specialistas rekomenduoja vitamino D papildą vartoti valgio, kuriame yra daugiau riebalų, pavyzdžiui, pusryčių arba pietų, metu, nes jis geriau pasisavinamas. Tačiau ši rekomendacija gali skirtis priklausomai nuo asmens mitybos poreikių ir mitybos būdo.

Toliau pateiktoje lentelėje nurodyta rekomenduojama dozė kai kurių ligų gydymui ir profilaktikai:

TikslasVitamino D3 poreikis
Kūdikių rachito prevencija667 TV
Neišnešiotų kūdikių rachito prevencija1.334 TV
Rachito ir osteomaliacijos gydymas1.334-5.336 TV
Papildomas osteoporozės gydymas1.334-3.335 TV
Profilaktika, kai yra vitamino D3 trūkumo rizika667-1.334 TV
Profilaktika malabsorbcijos atveju3.335-5.336 TV
Hipotirozės ir pseudohipoparatirozės gydymas10.005-20.010 TV

Svarbu nepamiršti, kad rekomenduojamą dozę turėtų nurodyti atsakingas sveikatos priežiūros specialistas, todėl prieš vartojant papildą svarbu pasitarti su gydytoju arba mitybos specialistu. Sužinokite daugiau apie Vitaminas D: kam jis skirtas, kiek jo vartoti ir kokie yra pagrindiniai šaltiniai

Šalutinis poveikis

Suvartotas vitaminas D kaupiasi organizme, todėl didesnės nei 4000 TV šio papildo dozės be gydytojo patarimo gali sukelti hipervitaminozę, kuri gali sukelti pykinimą, vėmimą, dažnesnį šlapinimąsi, raumenų silpnumą ir vidurių užkietėjimą.
Be to, didesnės nei gydytojo rekomenduojamos dozės gali paskatinti kalcio nusėdimą širdyje, inkstuose ir smegenyse, o tai gali turėti rimtų pasekmių.

Kontraindikacijos

Vitamino D papildų be gydytojo patarimo neturėtų vartoti vaikai, nėščios ar krūtimi maitinančios moterys, žmonės, sergantys ateroskleroze, histoplazmoze, hiperparatiroidizmu, sarkoidoze, hiperkalcemija, tuberkulioze ir inkstų nepakankamumu.

Emilia
Emilia
Labas! Mano vardas Emilia ir man patinka padėti žmonėms atrodyti ir jaustis geriau. Aš eu pagrindinė puslapio Sveikatosvadovas.lt rašytoja ir laikau šį puslapį pastoviai atnaujintą kuriame jūs galite rasti visus reikiamus atsakymus susijusius su jūsu sveikata.

LEAVE A REPLY

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia